06/03/2011

Leppoisa laskiaissunnuntai

Lähdimme tänään heti aamusta - eli klo 15:n jälkeen :) - kohti keskustaa ihanan auringonpaisteen houkuttelemina. Tänään keskustan Sokoksen kauneuspäivillä erittäin opiskelijaystävälliseen hintaan myynnissä ollut Lumenen irtomineraalipuuteri (sävy translucent) oli bongattu jo alkuviikosta ja osoittautui kotona testauksessa erittäin hyväksi hankinnaksi. Sokokselta matkamme jatkui kohti Zaraa, joka tällä hetkellä on yksi lemppariliikkeistäni. Katsastimme Zarassa naisten malliston lisäksi myös yläkerran miesten osaston tarjonnan, mutta tällä kertaa silmään ei osunut mitään erityistä. Pieni shoppailutauko olisi muutenkin ehkä paikallaan, koska kivoja kevätvaatteita ja meikkejä on tullut jo jonkin verran hankittua :)
Zaran jälkeen kävimme kiertämässä Aleksin H&M:n kodinsisustuspuolen läpi, jonne oli ilmestynyt raikkaan merihenkisiä sisustustyynyjä, pyyhkeitä ja pussilakanasettejä. I like a lot!



H&M:n jälkeen poikkesimme smoothielle viihtyisään La Torrefazioneen, joka sijaitsee hauskasti vaatekauppa Monkin viereisen rakennuksen yläkerrassa Aleksilla. Valintani oli tällä kertaa mansikka-omena-ananas-smoothie, joka ei sisällä lisättyä sokeria ja on maultaan kirpakan raikas. Seuralaiseni päätyi mansikka-ananas-päärynä-versioon, joka oli hieman makeampi, mutta myös erittäin hyvä valinta. La Torre on mielestäni sopivan kokoinen, intiimin tunnelmallinen kahvila, jossa on kattava valikoima erikoiskahveja ja toasteja. On myös tosi jees, että nopeita hiilihydraatteja kammoaville on tarjolla erilaisia smoothievaihtoehtoja perinteisten leivosten ja toastien lisäksi.

Tänään vietettiin myös virallista laskiaissunnuntaita. Laskiainen on katolisen kirkon kevätpaaston alkajaisjuhla ja laskiaisen juhlapäiviin kuuluu laskiaissunnuntain lisäksi ensi tiistaina vietettävä laskiaistiistai. Laskiaiseen kuuluvat laskiaispullat alkoivat Suomessa yleistyä 1800-luvulla ja niissä on täytteinä kermavaahtoa ja mantelimassaa tai mansikkahilloa. Omat laskiaispullamme herkuttelimme poikaystäväni kanssa jo eilen illallisemme jälkiruokana. Itse pidän enemmän mantelimassalla täytetystä versiota, joka ei ole mielestäni niin makea.

Ennen lauantain illallista suuntasimme Kruununhaassa sijaitsevaan Kellariteatteriin katsomaan Huviretki vuoristoon -nimistä esitystä. Kyseessä oli todella erilainen, kokeileva teatteriesitys, johon katsoja sai itse osallistua varsin aktiivisesti. Esitys pohjautui osin Kafkan teksteihin ja oli tunnelmaltaan ja puitteiltaan todella rentouttava ja kodikas. Luovia ajatuksia herättäneen teatterielämyksen jälkeen kokkasimme illalliseksi pestolohimedaljonkeja salaattipedillä. Alkupalana nautimme kookos-katkarapukeittoa, joka ei tällä kertaa ollut itse keitettyä, vaan tutun ammattikokin käsialaa. Keitossa oli itämaisvaikutteisen liemen lisäksi muun muassa munakoisoa, kesäkurpitsaa ja sipulia. Nyt leffan pariin, palataan taas ensi viikolla! :)


SHARE:

03/03/2011

Shoppailua ja baby shower-ilta

Jei jei! Istuin juuri jogurttikulhon kanssa koneelle uutta matskua blogiini latailemaan, sillä palasin vasta hetki sitten ystäväni baby shower-illanistujaisista. Oli ihana nähdä taas vanhoja tuttuja pitkästä aikaa ja myös heidän jälkikasvuaan :) Kuulumisten vaihtamisen lomassa nautittiin muun muassa lämpimiä tonnikala-juustovoileipiä ja erilaisia makeita herkkuja. Kiitos vielä rennosta ja hauskasta illasta kaikille mukana olleille!

Sitten päivän muihin kuulumisiin eli shoppailuasioihin :) Päätin tänään töiden jälkeen käväistä pikaisesti Aleksanterinkadun Zarassa kurkkaamassa myymälään saapuneita kevätuutuuksia. Ja siellähän niitä ihankuuksia oli jälleen vaikka kuinka paljon! Tykkään Zaran konseptissa erityisesti siitä, että mallistot kiertävät myymälöissä todella tiuhaan tahtiin ja uusia tuotteita saapuu viikottain. Tällä kertaa bongailin itselleni valkoista, vaalean beigeä tai pinkkiä yläosaa, joka sopisi sekä arkisuosikkeihini tällä hetkellä kuuluvien mustien kynähameiden seuraksi, mutta olisi samalla käyttökelpoinen myös tiukkojen pillifarkkujen, saappaiden ja jakun kanssa. Myymälässä oli todella kiitettävästi vaalean hiekan ja valkoisen sävyisiä vaatteita ja asusteita ja myös todella herkullisia ns. jalokivivärejä, kuten lohenpunaista, keltaista ja turkoosinvihreää.



Kokosin kasan vaaleansävyisiä, ohuita ja läpikuultavia paitoja ja marssin sovituskoppiin. Vaalea vanhan roosan sävyinen satiinipaita rusetilla miellytti kovasti, mutta voittajaksi valikoitui valkoinen, hieman kiiltäväpintainen, todella simppelisti leikattu paita, jossa on hauskana yksityiskohtana mustalla kantattu vetoketju takana selässä.Toimii siis erittäin hyvin mustien sukkisten ja muiden mustien asusteiden kanssa. Paita on hieman kovampaa kangasta ja minua miellytti sen materiaalin myötä tuleva ryhdikkyys ja juhlavuus, joka antaa heti huollitellimman ja puetumman fiiliksen. Koska paita on yksinkertainen ja malliltaan t-paitamainen, soveltuu se erinomaisesti arkikäyttöönkin.

SHARE:

01/03/2011

Ruokauutisia

Olipas mainio uutinen, jonka hetki sitten bongasin Iltalehden sivuilta! Nimittäin se, että Helsingin yliopistoon on perustettu suomalaisen ruokakulttuurin professuuri. Tarkoitus on varmasti edistää ja ylläpitää tietämystä suomalaista ruokakulttuurista ja lehden mukaan yliopisto uskoo koko suomalaisen elintarviketeollisuuden hyötyvän ruokakulttuurin tutkimuksesta, jota jatkossa tullaan Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa tekemään. Ruokaan liittyvää tutkimusta tehdään useissa Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa parhaillaankin, myös omassa tiedekunnassani, mutta kyseinen professuuri on silti oman alansa ensimmäinen. Toivottavasti tästä on tosiaan hyötyä elintarviketeollisuudelle ja palaamme mahdollisimman puhtaasti ja perinteisin, laadukkain menetelmin tuotettuihin elintarvikkeisiin turhat lisäaineet ja lukemattomat light-versiot unohtaen.

Nyt aamupalaa nauttimaan ja sitten yliopistolle tieteellisten viitteiden hakuun ja hyödyntämiseen preppaavalle kurssille, joka varmasti antaa lisäboostia ison G:n eli pro graduni työstämisessä.

photo Ruokatieto

Kotiin hetki sitten palattuani innostuin vielä jatkamaan blogin päivitystä, sillä nautin lounaaksi hetki sitten aivan ihanaa chevresalaattia, nam! Ostin eilen keskustan Herkusta Stockan omaa pestoa, salaattitarvikeet sekä chevreä ja paria muuta loistavaa juustoa: lampaanmaitopohjaista espanjalaista El Pastoria, ranskalaista kermaista lampaanmaitoon tehtyä Brebiouta, pehmeää lehmänmaidosta valmistettua ranskalaista Saint Andrea sekä italialaista, voimakasaromista lehmänmaitopohjaista Provolone Piccantea, joka oli minulle uusi tuttavuus.

Päivän lounassalaattiin kuului chevren lisäksi jäävuorisalaattia, maapähkinöitä, keltaisia kiivejä, terttutomaatteja, kurkkua ja vihreää pestoa. Chevren paistoin pannulla oliiviöljyssä ravintolatyyliin leipäviipaleen päällä ja perinteisen vaalea leivän asemasta käytin itsepaistettua mantelileipää. Chevren paistuessa alapuolelta sivelin sen päälle appelsiiniöljyllä maustettua Mellangårdin Aurora-hunajaa ja lisäsin lorauksen balsamicoetikkaa. Käänsin chevren toisinpäin ja paistoin pienen hetken juustoa tasaisesti liikutellen. Paistuneen juuston asettelin salaattilautaselle ja päälle lisäsin pestoa. Todella herkullista ja suosittelen kokeilemaan!


Ruokailua ennen innostuin tekemään keittiön ja jääkaapin suursiivouksen, johon kuului pakkasen läpikäynnin lisäksi jääkaapin kartoitus jo aikansa eläneiden, kaappiin vahingossa unohtuneiden elintarvikkeiden varalta. No, jotain saalista sieltä löytyi, samoin pakkasesta :) Jääkaappini sisältö vaihtelee jonkin verran päivittäin, mutta yleensä sieltä löytyvät ainakin seuraavat tuotteet: maitoa, voita, pestoa, juusto(j)a, kananmunia, maitorahkaa, turkkilaista jogurttia tai luonnonjogurttia, hilloja juustoille sekä salaattiainekset. Lisäksi kuivakaapin uumemista löytyy monia erilaisia teelaatuja- ja makuja, extra virgin oliiviöljyä, hunajaa, sipuleita, mausteita, vuorisuolaa ja balsamicoa. Hedelmät ja usein myös tomaatit säilytän huoneenlämmössä, jotta ne kypsyvät (Suomessa hedelmät ja vihannekset myydään usein talviaikaan valitettavan raakoina) ja samalla niiden maku pysyy mielestäni parempana. Pakkasestani löytyy yleensä erilaisia marjoja ja vihanneksia, joita voi kaivaa esille smoothiehin makua tuomaan tai pahan päivän varalle, kun ei ole aikaa tai intoa käydä kaupassa.


Vielä loppuun muiden ruokakuulumisteni lisäksi muutama sana viime lauantaina ystävieni kanssa nauttimistamme viineistä. Viinien kanssa tarjolla oli Maraboun tummaa, 70 prosenttista pekaanisuklaata, ranskalaista lehmänmaitoon tehtyä Morbieriä, espanjalaista lampaanmaitopohjaista Manchegoa, ranskalaista maalaisbrietä, tummia viinirypäleitä ja itse paahdettuja ja oliiviöljyllä ja vuorisuolalla maustettuja maapähkinöitä. Oma valintani oli tällä kertaa chileläinen Cousini-Macul Dona Isidora Rieslig 2009, joka oli maultaan varsin mineraalinen ja kevyen yrttinen ja soveltui hyvin seurusteluviiniksi. Eräs viinejä erityisesti opiskeleva ja harrastava seurueemme jäsen oli päätynyt italialaiseen, varsin kuivaan Rotari Roseén vuodelta 2006. Alkon tietojen mukaan viinin nimi, Rotari, juontuu lombardialaisesta Rotari-nimisestä kuninkaasta, joka asui Mezzocoronan seutuvilla vuonna 650 jKr. Viinipullossa mainittu italialainen talento-nimitys takaa, että kyseinen kuohuviini on tehty perinteisellä samppanjamenetelmällä.

Illan aikana nautittiin myös erittäin kuivaa, sitruksisen yrttistä espanjalaista Parés Balta Brut 'b' -luomucavaa, joka on hyvin tuore uutuus Alkon valikoimassa. Alkon tietojen mukaan Parés Balta on perheomisteinen viinitalo, jonka historia alkoi jo 1790-luvulla ja talolla on nyt viinitarhoja viidellä eri tilalla, joita kaikkia viljellään luonnonmukaisin menetelmin. Myös toinen luomuviini, espanjalainen Riojan alueelta tuleva keskitäyteläinen ja tumman marjainen Castroviejo Tempranillo -punaviini, jonka tuotantoalue on luomutarha Yerga-vuoren juurella Riojan viinialueella Pohjois-Espanjassa, oli illanistujaisissa mukana. 


SHARE:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Template Created by pipdig