26/08/2013

Classic mussels with homemade mayonnaise



Innostuimme taannoin fiilistelemään Nizzan lomamuistoilla ja päätimme ensimmäisen kerran valmistaa kotona sinisimpukoita, jotka ovat Etelä-Ranskassa hyvin suosittuja lounaalla ja illallisella nautittuina. Liemivalinta oli tällä kertaa hyvin klassinen ja sai makunsa valkoviinistä, salottisipuleista, kermasta, voista ja persiljasta. Simpukoiden kanssa nautimme herkullista, kotitekoista majoneesia ranskalaisten kera. Resepti näihin herkkuihin tulee tässä:


Sinisimpukat yrtti-valkoviiniliemessä (2 - 4 henkilölle)

1½ kg sinisimpukoita, harjattuna, huuhdeltuna ja koputeltuna.
50 g voita
3 salottisipulia
1 dl kermaa
1 puntti persiljaa
1 pullo valkoviiniä. 

VIINIVINKKI! Edullinen Villa Anna Soave on erinomainen tässä. Klassinen valinta olisi kuiva ranskalainen Muscadet.

Kuullota sipulit voissa isossa kattilassa. Säädä levy täysille, kaada kattilaan puoli pulloa viiniä ja lisää puolet persiljasta hienonnettuna liemeen. Älä lisää suolaa, koska suola tulee simpukoiden mukana muiden ihanien meren tuulahdusten saattelemana.Anna liemen kiehahtaa puolisen minuuttia niin, että alkoholin maku höyrystyy pois. Säädä levy täysille, lisää puolet persiljasta hienonnettuna liemeen. Kun liemi kiehuu heitä simpukat kattilaan ja laita kansi tiiviisti päälle.

Liemen ei tarvitse lainkaan peittää simpukoita, koska niiden on tarkoitus valmistua nopeasti nimenomaan höyryttämällä. Reilun viiden minuutin jälkeen pitäisi olla valmista, simpukoiden kypsiä ja kauniisti avautuneina viinin aromit imeytyneenä. Tässä vaiheessa kannattaa siivilöidä jäljelle jäänyt liemi ja samalla heittää pois avautumattomat simpukat. Lisää liemeen hieman kermaa. Monet maustavat simpukoiden liemen esimerkiksi savukinkuin ja homejuustoin tai jopa itämaisia makumaailmoja soveltaen. Liemi on kuitenkin tässä pelkistetyssä muodossaan hieno ja aromikas.
Silppua persiljaa simpukoiden joukkoon, kaada liemi päälle ja tarjoile lämmitetyltä syvältä lautaselta tai kattilasta. Nauti loput viinistä simpukoiden kanssa. Maalaisranskalaiset menevät hyvin simpukoiden kanssa ja niitä voi kastaa maukkaaseen liemeen.




Kotitekoinen majoneesi

1 luomukananmuna
2 tl Dijon-sinappia
2,5 rkl valkoviinietikkaa
2,5 dl neutraalin makuista ruokaöljyä (rypsiöljy, auringonkukkaöljy)
1 tl sokeria
Suolaa

Erottele keltuainen laakeaan maljaan ja lisää sinappi, etikka, sokeri ja aivan hieman suolaa. On suositeltavaa käyttää laadukkaita munia, niitä tarvitaan vain vähän ja ne vaikuttavat huomattavasti lopputuloksen makuun. Sekoita nämä ainekset, johon lisäät sitten tipoittain ensin öljyä voimakkaasti vatkaten. Jostain syystä perinteisellä vispilällä onnistuu paremmin. Kun emulsio alkaa paksuuntua, öljyä voi alkaa lisäämään rohkeammin, kunnes valmiina on riittävä määrä kuohkeaa majoneesia. Yksikin keltuainen pystyy sitomaan suuren määrän öljyä, jos homma tehdään oikein, joten tässä voi määrätä valmistuvaa määrää ja koostumusta. Pohjaa voi toki maustaa omien mieltymysten mukaan. Jäähdytä jääkaapissa ja tarjoile ranskalaisten kanssa.





Niin herkullinen tuli tästä ensimmäisestä kotikutoisesta simpukkakokeilustamme, että seuraavaa kertaa odottelen jo innolla! Liemivaihtoehtoja on lukematon määrä ja ensi kerralla olisi kiva kokeilla esimerkiksi kookoksella, chilillä ja limellä maustettua lientä, nam!

Iloista alkanutta viikkoa!
xoxo Laura

SHARE:

2 kommenttia

  1. Anonyymi9/17/2013

    Hei! Mistä ostit simpukat ja missä muodossa? Pakkasesta?

    Hiljattain australian mastercheffissä eräs teki vastaavanlaisen annoksen ja nimenomaan ranskalaisetn kanssa. Tuomarit ihastuivat siihen.

    Kiitos ihanasta ohjeesta. Pitää testata, nam!

    -Jenni

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos kivasta kommentista! Simpukat ostettiin Helsingin keskustan Stockan Herkusta ja olivat tuoreita.

    Ihanaa syksyä!

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig