15/07/2016

GLUTEENITON POLTTARIBRUNSSI


Hei tyypit! Tällä kertaa ajattelin jakaa kanssanne muutamia ihania reseptejä gluteenittomalta herkkubrunssilta, jonka toteutin heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kotonamme. Silloin vietimme nimittäin pikkusiskoni polttareita ja aamu alkoi leppoista herkkujen parissa, kun kokoonnuimme kaikki meille nauttimaan brunssipöydän antimista. Aika hauska sattuma, että omia polttareitani vietettiin täsmälleen samaisena viikonloppulauantaina tasan vuosi sitten. Silloinkin sää helli meitä ja saimme nauttia aurinkoisesta ja kivasta päivästä - good memories!

Olin suunnitellut siskoni polttaripäivän brunssimenun yhdessä kaasojen kanssa täysin gluteenittomaksi ja lähes kokonaan maidottomaksi kaikkien polttareihin osallistuneiden ruokavaliorajoitukset huomioiden. Gluteenittoman ja vähän maitotuotteita sisältävän menun suunnittelu oli mielestäni yllättävän helppoa. Ehkä asiaan vaikuttaa paljon se, että olen itse työn puolesta ruuan kanssa tekemisissä päivittäin ja gluteeniton ruokavalio on tietysti muutenkin ollut hyvin pinnalla viime aikoina.

Mitä kaikkea brunssipöytään sitten katettiin? Kesäisesti tietysti tuoreita mansikoita, kirsikoita, aprikooseja ja viinirypäleitä, gluteenittomia karjalanpiirakoita ja itsetehtyä munavoita, raikasta vihersalaattia, itsetehtyä marokkolaista kaura-cous-cous-salaattia, savujuustoa ja kylmäsavuhärkää, Myllärin gluteenitonta Tropical mysliä ja Marjaista muromysliä Alpron soijamantelijogurtin kera nautittavaksi sekä itsetehtyä feta-pinaattipiirakkaa. Koska meitä oli yli kymmenen osallistujaa, oli tärkeää mitoittaa brunssitarjoilut siten, että ruokaa olisi varmasti riittävästi kaikille. Ja nappiin meni - ruokaa jäi yli jokin verran, mutta esimerkiksi gluteenittomat karjalanpiirakat ja leipomani feta-pinaattipiirakka hävisivät parempiin suihin.

Juomavalinnoissa päädyimme Alkoon uutuutena hiljattain saapuneeseen italialaiseen PerlApp Extra Dry Rosé -luomukuohuviiniin, joka maistui kuulemma ihanan raikkaalta, sitruksiselta ja hennon vadelmaiselta. Alkoholittomana vaihtoehtona oli Freixenetin Legero Rosado -kuohuviiniä, joka on oma kesän alkoholiton skumppasuosikkini. Ja kaikki kuohujuomat nautittiin tuoreiden mansikoiden kera tottakai! Lisäksi tarjolla oli luomuomenamehua, appelsiinimehua, vichyä, kahvia ja teetä.


MEHEVÄ FETA-PINAATTIPIIRAKKA

12 hengelle

1/2 dl perunajauhoja
2 dl Myllärin Gluteenitonta Kaurajauhoa
1,5 dl Myllärin Gluteenitonta Kauralesettä
60 g voita
25 g oliiviöljyä
1 dl vettä

Täyte:
150 g fetajuustoa
2 pss pakastepinaattia
1 iso sipuli
1 prk kevytkermaviiliä
1 kananmuna
150 g emmentaljuustoraastetta
mustapippuria

***
Voitele piirakkavuoka ja lämmitä uuni 225-asteiseksi. Sekoita pohjaan tulevat kuivat aineet keskenään ja nypi seos käsin pehmeän voin ja oliiviöljyn sekaan. Lisää sekaan vesi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina vuokaan, öljytyin käsin tämä onnistuu helposti. Pistele piirakkapohjaan reikiä haarukalla ja esipaista noin 10 minuuttia.

Ota pinaattipussit sulamaan huoneenlämpöön jo ennen pohjan tekoa. Hienonna pinaatti haarukalla hienoksi kulhossa, kaada sekaan kermaviili ja kanamuna ja sekoita hyvin. Mausta seos ripauksella mustapippuria. Pilko sipuli kuutioiksi ja leikkaa feta sopivan kokosiksi paloiksi. Lisää feta, sipuli ja kermaviiliseos esipaistetulle piirakkapohjalle ja ripottele lopuksi päälle emmentaljuustoa. Paista piirakkaa noin 25 minuutin ajan, kunnes juusto on paistunut pinnalta kullankeltaiseksi.



MAROKKOLAINEN KAURACOUS-COUS -SALAATTI

12 hengelle

8 dl vettä
1/2 pussia Myllärin Gluteenitonta Kaurarouhetta
aurinkokuivattuja tomaatteja
kirsikkatomaatteja
sitruunamehua
balsamiviinietikkaa
suolaa
tuoretta minttua
(+ kurkkua, oliiveja ja tuoretta chiliä oman maun mukaan)

***

Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää sekaan kaurarouhe. Keitä rouhetta noin 20 -25 minuutin ajan, kunnes se tuntuu sopivan pehmeältä - ei kuitenkaan liian kypsältä. Valuta kaurarouhe tiheän siivilän läpi ja huuhdo kylmällä vedellä. Tämä tekee koostumuksesta irrallisen rakeisen. Kaada rouhe tarjoiluastiaan ja pilko sekaan aurinkokuivatut tomaatit ja kirsikkatomaatit. Lisää halutessasi sekaan vielä kurkku, oliivit ja tuore chili paloiksi pilkottuina. Sekoita joukkoon loraus balsamiviinietikkaa, ja sitruunamehua ja ripaus suolaa . Revi tuore minttu käsin hienoksi ja lisää se lopuksi salaatin sekaan ottimilla kevyesti nostellen. 


Näitä ohjeita suosittelen lämpimästi kokeilemaan, sillä brunssipöydän antimet tekivät todella hyvin kauppansa. Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua teille!

SHARE:

4 kommenttia

  1. Anonyymi7/15/2016

    Näyttää superhyvältä! Kiitos resepteistä :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kaikki meni kyllä hyvin kaupaksi :)

    VastaaPoista
  3. Oi mitä herkkuja on ollut.. nam nam! :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista Tintti ja superherkullisen näköisiä brunssikuvia sinulla myös! :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig