30/11/2017

TUTUSTUMASSA CLARION HOTEL HELSINKIIN JA HAASTATTELEMASSA HUIPPUKOKKI MARCUS SAMUELSSONIA



Ciao! Viime viikolla pääsin osallistumaan todella kivaan tapahtumaan, joka järjestettiin Jätkäsaaressa sijaitsevassa Clarion Hotel Helsingissä. Paikan päällä sain kunnian tutustua huippukokki Marcus Samuelssoniin, joka oli ideoinut meille mitä herkullisimman kuuden ruokalajin menun. Ihan huikean ihana elämys! Itselleni tämä oli myös ensimmäinen vierailu viime vuonna avattuun Hotel Clarioniin, joka on puitteiltaan varsin upea kokonaisuus. Erityisesti ihastuin hotellin avaraan aulaan, kauniisti skandityyliin sisustettuun Kitchen & Table -ravintolaan, jossa nautimme lounasta sekä maisemiltaan mielettömään ylimmän kerroksen Sky Bariin. Sky Barissa napattuja asukuvia olen monista blogeista aiemmin bongaillutkin ja tila on kuulemma todella suosittu kuvauspaikka muutenkin. En yhtään ihmettele, koska avarasta ja tyylikkäästä baarista aukeaa kaunis näkymä merelle ja Helsingin ylle. Ei haitannut yhtään, vaikka vierailun ajankohdaksi sattui vähän harmaampi päivä - mieletön maisema lumosi silti ja haluan ehdottomasti tänne uudelleen nauttimaan kuumasta glögistä viimeistään joulukuun puolella!


Aloitimme Clarionin Kitchen & Table -ravintossa nauttimamme ja Marcuksen suunnitteleman lounasmenun maistelemalla alkuun Beetroot Tartaria, joka sisälsi punajuuripyreetä, piparjuuricreméä, manteleita ja tryffeleitä. Ihan mielettömän herkullista ja sisälsi juuri sellaisia komponentteja, joista itse pidän kovasti! Seuraavaksi maistelimme Grilled Forest Pizzaa, joka koostui muun muassa kanttarelleista, shalottisipuleista ja ruohosipulista. Oikeastaan kyseessä ei ollut pizza, vaan flammkuchen eli pizzan tapaan tehty avopiirakka. Siinä oli ihanan rapsakka pohja ja tykkään metsäsienistä kovasti. Flammkuchen tapaan tehdyt pizzat ovat Clarionin erikoisuus ja niitä löytyy listalta eri täyttein sesongin mukaan vaihdellen.

Alkupalat päätti K&T Veggie Slider -niminen minivegehampurilainen, joka sisälsi muun muassa portobellosieniä, vegaanista majoneesia sekä rucolaa. Maukas annos tarjottiin hauskasti syksyyn sopivan mustan hampurilaissämpylän kera.


 Marcuksen luomassa Urban Garden -menussa, jonka nautimme vierailumme aikana, keskiössä ovat kauden kasvikset. Juuri tällä hetkellä menun kasvisannoksissa on käytetty lanttua, broccolinia, grillattua sydänsalaattia sekä paahdettua kurpitsaa. Pääruokatarjoilun aloitti Little Gem -niminen, uskomattoman kauniisti rakennettu annos, joka sisälsi grillattua sydänsalaattia, paahdettua kurpitsaa, turnipsia sekä Västerbotten-juustoa. Nam!  Sen seurana nautimme The Swede -nimisen annoksen, jossa oli paahdettua parsakaalia, valkosipulia, grillattua halloumia, pannussa haudutettua kuhaa sekä supermureaa, naudan- ja porsaanlihasta valmistettua rullaa. 

Tässä vaiheessa olin jo ihan ähkyssä kaikista maistamistani annoksista, mutta vielä piti tietysti jättää tilaa jälkkärille, haha. Jälkiruokana saimme mukanani olleen pikkumiehen kanssa herkutella Big Apple -nimisellä annoksella, joka sisälsi muun muassa omenaa ja suussasulavaa sorbettia. Tämä annos osoittautui Jonatanin suosikiksi kuhan ohella.



Lounaan jälkeen minulle tarjoutui mieletön tilaisuus päästä haastattelemaan Marcusta, joten eikun tuumasta toimeen! Marcus on Etiopiassa syntynyt ja Ruotsissa kasvanut maailmanlaajuisesti tunnettu huippukokki ja ravintoloitsija ja toimii New Yorkissa sijaitsevan Red Rooster -ravintolansa pääkokkina. Kokinuransa lisäksi Marcus on kirjoittanut useita erinomaisesti menestyneitä keittokirjoja niin englanniksi kuin ruotsiksikin ja lanseerasi yhdessä Clarion-hotellien kanssa Kitchen & Table -konseptin vuonna 2012. Ensimmäinen Kitchen & Table -ravintola avautui Clarion Hotel Arlanda Airportissa Ruotsissa ja sen jälkeen konseptia on otettu käyttöön kaikissa Clarion-hotelleissa Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Konseptin kantavana ajatuksena on se, että syömisen tulee olla hauskaa, rentoa ja yhteisöllistä. Se näkyy myös ravintoloiden sisustuksessa, jossa on käytössä muun muassa pyöreät pöydät, joihin mahtuu isompikin seurue syömään ja viihtymään. Kaikissa Kitchen & Table -ravintoloissa ammennetaan New Yorkin monimuotoisesta ruokakulttuurista Pohjoismaisella twistillä.


Jännitin tietysti haastatteluun valmistuessani, osaanko esittää Marcukselle kysymyksiä, joita hän ei olisi jo kuullut kaikilta muilta toimittajilta. Marcus kertoi haastattelun alussa, että hänelle on itsellä lähes täsmälleen saman ikäinen poika kuin minulla, joten päädyimme sitten luontevasti jutustelemaan lapsiin ja lapsien ravitsemukseen sekä luomu- ja lähiruokaan liittyvistä jutuista. Haastattelu sujuikin tosi rennosti ja omalla painollaan ja olin otettu, kun Marcus haastattelun lomassa kehaisu juuri hankkimaani punaista pörrölaukkua. Huomatkaa muuten tuo Marcuksen huivi, jota suurena Vuitton-fanina ihastelin hänelle! Tiesittekö muuten, että Marcus on naimisissa upean malli Gate Hailen kanssa? Heillä on perheen kanssa New Yorkissa asunto lähellä Marcuksen Red Rooster -ravintolaa. Tässä Marcukselle esittämäni kysymykset ja hänen vastauksensa: 

Saatko resepteihisi inspiraatiota sosiaalisesta mediasta?
Kyllä saan, muun muassa kuvapalvelu Instagramista. Inspiroiva kuva ei välttämättä kuvaa lainkaan ruokaa, mutta jää jollain tavalla mieleen ja synnyttää ideoita.

Millaista ruokaa teillä syödään kotona lapsen kanssa ja millaisia makuja tarjoat lapsellesi?
Valmistamme vaimoni kanssa kaikki ruoat kotona itse ja tarjoamme lapsellemme sekä kiinteitä ruokia että soseita. En mausta ruokia mitenkään erityisellä tavalla, mutta valmistan lapsellemme itse muun muassa luumulla maustettua omenasosetta ja totutan häntä pikkuhiljaa erilaisiin makuyhdistelmiin.

Onko luomu- ja lähiruoan suosiminen sinulle tärkeää?
Kyllä, käytän erittäin mielelläni luomu- ja lähituotettuja raaka-aineita. Kaikkien käyttämieni raaka-aineiden ei kuitenkaan tarvitse ehdottomasti olla luomua, vaan minulle on tärkeää tukea paikallisia viljelijöitä ja tuottajia. Suosin siis erityisesti lähiruokaa!

Milloin tiesit, että sinusta tulee kokki?
Olin 16-vuotiaani harjoittelussa eräässä ravintolassa, kun tiesin, että tämä on se, mitä haluan tehdä!


Tähän loppuun vielä muutama sananen  Clarionissa nauttimistamme ihanista drinkeistä, joissa noudatetaan hotellin Zero Waiste -ajattelua. Ajattelu näkyy käytännössä muun muassa siten, että juomien valmistukseen käytetyt appelsiini- ja sitruunankuoret keitetään makusiirapiksi, jota voidaan käyttää juomien pohjana. Kuinka nerokasta! Muutenkin Clarion-hotellit ovat hyvin valveutuneita kierrätyksen ja ekologisuuden suhteen ja muun muassa ruokahävikin syntyminen pyritään minimoimaan. Meillä oli vierailun aikana maisteltava The Leftover Cocktail, Blueberry Lake sekä Recycled Collins Mocktail -nimiset, kauniisti koristellut drinkit. Pääsimme testaamaan myös Marcuksen omia nimikkoviinejä ja tykästyin kovasti maistamaani Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettuun Lenox 125 Marcus Samuelsson -valkoviiniin.



Kiitos vielä upeasta tapahtumasta Clarion Hotel Helsingille, Marcukselle ja Milttonille - oli ihana saada olla mukana!


SHARE:

1 kommentti

  1. Wonderful pictures and very stimulated interview! I'm really waiting for my visit to Clarion Helsinki on the 27 Oct. 2018 with my friends. Expectations are really high - I have guests from Australia, from Italy and of course from Finland. I have promised to my friends lovely journey to gastronomical world as well as to environmental thinking ( including the protection of Baltic Sea!)

    With all respect and all the best,

    Eeva-Maria Sääskilahti

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig